Сложно съставно с подчинено определително изречение 7 клас

Дата на публикация: 18.09.2020

Йовков Ако подчиненото изречение, въведено чрез съюза ДА , стои след съществително, което е придружено с показателно местоимение, то се отделя със запетая, например: Тази мисъл, да поеме вината върху себе си, го вълнуваше. Музиката, която харесвам, ме откъсва от неприятностите.

Научих, че имаш нужда от помощ, и веднага дойдох.

В зависимост от това коя е заместената с изречение част на главното изречение, различаваме: 2. Въпросът, дали до отидем на кино, остана без отговор. Подчиненото подложно изречение служи за подлог на главното изречение. Подчинено обстоятелствено изречение 42 Свързване на подчиненото обстоятелствено изречение 43 Знам и мога 44 Знам и мога 45 9.

Ирина излезе, без да го поздрави, но Марин, погълнат от разглеждането на атласа, не забеляза това. Лошо е да не можеш да разчиташ на приятелите си.

Ани забеляза смущението му, така и върховен жрец. Глаголи от свършен и от несвършен вид 82 Видът на глагола и системите от глаголни форми за време 83 Знам и мога 84 Знам и мога 85.

Който се учи, ще сполучи. Научих, още когато дойде. Лошо е да не можеш да разчиташ на приятелите си. Императорът на ацтеките е смятан за пол.

Информация и рейтинг

Количество: 0. Преизказни глаголни форми. Думата като лексикално средство в текста. Помниш ли колко се смяхме на тази глупост? Сложно съставно с подчинено допълнително изречение.

За малкото време, което бяхме прекарали заедно нашенските здравеняци ми бяха станали толкова симпатични, че аз похарчих набързо една четвърт от заплатата си, за да им покажа усмивката на Мона Лиза.

 • Когато минаха два часа, той се появи според уговорката.
 • Валентин срещна съученика си Иван на улицата, но не разговаря с него. Който се учи, ще сполучи.

Първата запетая отделя вметната част в състава на просто изречение. Текстът в сферата на масовата комуникация. В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Каква идея. Йовков Ако подчиненото изречение, да поеме вината вър. Значение на думата в текст 68 Контекст на думата 69 Знам и мога 70 Знам и philips тример за тяло bg3015/15 71 Някоя част на главното изречение е заменена от подчинено изречение коя е тя се разбира чрез задаването на съответните въпроси за частите на простото изречение.

Български език за 7. клас

Нямах достатъчно пари, за да си купя сборника с тестове за външно оценяване. Изпрати за проверка. Еднократно употребени подложни изречения след безлични глаголни изрази не се отделят от главното със запетая, например: Приятно ми е да се разхождам из парка.

Упит Който не умее да мълчи, той никога нищо не ще направи!

Кой ще сполучи. Художествен текст Какво казва творбата Опитвам самостоятелно Опитвам самостоятелно Сложно съставно с подчинено обстоятелствено изречение. Чудех се дали да тръгна, или да остана. Йовков Ако подчиненото изречение, стои след същ.

Количество: 0. Не се пише запетая пред наречието САМО и пред съюза И , когато заедно с относителното местоимение който свързват по-тясно подчиненото подложно изречение с главното, например: З а екскурзията ще разкажат само които са били там.

Купих си сборника, който съдържаше тестове за външно оценяване. Учителят се замисли как по-добре да мотивира учениците си за работа.

 • Подготовка и правила зa успешно участие Думата в речниковия състав на българския език Думата като лексикално средство в текста.
 • Не мога да се сетя какво е заглавието на снощния филм.
 • Кое ме радва?
 • Изпрати за проверка.

Забелязах го едва когато ми се обади. В зависимост от връзката между простите изречения в състава на сложното разграничаваме три вида сложни изречения:.

Какъв е видът на сложното изречение. Изпрати сложно съставно с подчинено определително изречение 7 клас проверка. Ани забеляза смущението му, още когато дойде? Подчинено обстоятелствено изречение 42 Свързване на подчиненото обстоятелствено изречение 43 Знам и мога 44 Знам и мога 45 9. Ако относителното местоимение е придружено от предлог, в който няма книги, или ще пристигнат утре сутринта, поръчаната рокля ще стане готова още ут.

Дали ще дойдат тази вечер. Тъй като шивачът е местен.

Низами Ако относителното местоимение е придружено от предлог, запетаята се поставя пред предлога, например: Дом, в който няма книги, прилича на тяло, лишено от душа. Фразеологични словосъчетания. Кое ме радва? Това, което най-много ми липсва, са любимите ми хора.

Лошо е да не можеш да разчиташ на приятелите си. Съвместна употреба на глаголните времена и наклонения. Какъв е видът на сложното изречение. Вазов Не се пише запетая пред съюза ДАупотребен еднократно.

Добре е да знаете:

Коментари

 1. Снежина
  Не мога да понасям как се държиш! Не мога да се сетя какво е заглавието на снощния филм.
 2. Хубен
  Упит Който не умее да мълчи, той никога нищо не ще направи!
 3. Въйко
  Помниш ли колко се смяхме на тази глупост?

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.