Залезът на второто българско царство

Дата на публикация: 09.08.2020

Католическата църква организира Четвъртия кръстоносен поход. Иван Асен II. Full Name Comment goes here.

Византийската войска опожарява няколко ниви за назидание и се оттегля, докато през това време Асеневци преговарят с куманите за общи действия против Византия. За цар е провъзгласен Петър, по-късно и Асен. Пример за това са случаи, в които някои от по-бедните семейства се принуждават да продават децата си в робство, за да има с какво да преживяват. Латинският император Балдуин е пленен и, въпреки заплахите на Рим за кръстоносен поход срещу Калоян, той остава в търновския плен до края на живота си като по някои сведения е екзекутиран заради клеветите на влюбената в него българска царица, на която той не отговаря с взаимност.

Велика България По предварително даден знак всички по-големи тракийски крепости въстават срещу властта на Балдуин, а българската войска им се притичва на помощ. Веднага след примирието Асеневци се заемат с възстановяване на държавната власт, съграждане на нови крепости и разпределяне на гарнизони.

Константинопол е обсаден, но биват бързо разбити от българската войска! Създава се Второто българско царство със столица Търново? Братята Асен Иван Асен I и Петър Теодор-Петър IV отрастват сред мизийската аристокрация и проявяват загриженост и интерес към състоянието в българските земи като внимателно следят битките в Тракия и настроенията в Мизия. Унгарците окупират Белград и Браничево, но обсадата не дава резултат. Причините за тази криза са комплексни. Княжество Българиязалезът на второто българско царство.

Какво не било разрешено на покорените българи? Show related SlideShares at end. Книжовната и художествената школа в Търново продължават традициите в българската култура.
  • Вили Носова, 12 г.
  • Благодаря на тези които са го написали на достъпен език. В българския престолен град се основава училище на изкуството, Търновска художествена школа , Търновска книжовна школа , силно повлияни от византийската литература.

Блог на IIIа клас ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Варна

Действията на латинците стават явни за Иван Асен II чак през година, когато Жан дьо Бриен бива коронясан официално и бива обявен за настойник на Балдуин II, в разрез с договора, сключен по-рано с България. Независимостта на България от Византия е възстановена в резултат на въстание от г. Elena Iwanowa , teacher гр. Иван Александър разделил царството между двамата си синове. По предложение на Венеция рицарите нападат пристанището Зара, плячкосвайки го.

В превзетите територии кръстоносците основават Солунското кралство и новосъздадената Латинска империя. В южната част на Балканите Епирското деспотство стремглаво набира сила, като неговият владетел Теодор Комнин превзема Солунското княжество.

Балканските владетели не направили нищо, което да ограничи турските набези. Embed Size px. На българския престол се възкачва Иван II Асен.

Съдържание

Всъщност Асен и Теодор-Петър Петър просто търсят повод, за да разбунят още повече духовете в българските земи.

Този раздел е празен или е мъниче. Впоследствие Търново се издига като един от най-големите културно-политически и религиозни центрове на българските земи, а и на Балканите. SlideShare Explore Search You.

Милена Кръстева, 35 г. WordPress Shortcode. Български владетели. Братята Асен Иван Асен I и Петър Теодор-Петър IV отрастват сред мизийската аристокрация и проявяват загриженост и интерес към състоянието в българските земи като внимателно следят битките в Тракия и настроенията в Мизия. Именни пространства Статия Беседа. През пролетта на г. Full Name Comment goes here.

View More Presentations

Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later. Sashka Aleksandrova, 15 г. Синът ми е в 3 клас и този материал му помогна много по Човек и общество.

Now customize the name of a clipboard to store your clips. За това допринася и разрасналият се по това време страх сред православното население на Византия, че св.

Калоян сключва договор с византийската аристокрация от градовете в Тракия за общи действия срещу латинците. Милена Кръстева, 35 г. През това време България е под ударите на Османските нашественици, залезът на второто българско царство.

За това допринася и разрасналият се по това време страх сред православното население на Византия, ръката му се вкаменила. Легендата разказва, че св, докато през това време Асеневци преговарят с куманите за общи действия против Византия. Константинопол е обсаден. Иван Асен II разваля договора с Никея заради смъртта на Жан дьо Бриен и надеждата на царя да заеме мястото му като единствен жив регент.

Византийската войска опожарява няколко ниви за назидание и се оттегля.

Информация и рейтинг

При цар Калоян държавата укрепва и се разширява териториално, нараства военната й мощ. На 8 ноември е сключена унията, като папата дава на Калоян титлата крал по-нисша титла от цар и титлата примас на българския духовен глава, които според папата отговаряли на цар и патриарх.

WordPress Shortcode. Договорът бива скрепен с годежа на малолетната дъщеря на българския цар Елена с Балдуин II.

Той не ги изоставил в нито един от трагичните моменти. Габриела Стояноваграбели храни и добитък. Османските нашественици убивали хора или ги отвеждали в робство, 9 г.

Добре е да знаете:

Коментари

  1. Агнеса
    Илия Ников, 10 г. Изчисли колко време продължило съществуването на Второто българско царство?

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.